I den vittige boka “Norges kunsthistorie, en kladd” fra 2003 har Tommy Sørbø en bemerkning som er sørgelig aktuell. Her beskriver han med humor og snert måten ledende kulturforvaltere tolker sitt ansvar på for de materielle kulturverdiene:

” De gode gamle dager
Christian Kroghs fiskerstuer fra Skagen, Frits Thaulows byskildringer fra Kristiania eller Erik Werenskiolds hverdagsbønder fra Telemark fungerer som pedagogiske illustrasjoner på linje med fotomontasjer, modeller, filmer, dramatiseringer og interaktive dataanimasjoner som dagens kulturhistoriske museer bruker så mye midler på at de ikke har råd til å holde selve gjenstanden i orden.” (side 44)

Tragikomisk aktuelt. Jeg tenker på de uansvarlige begrunnelsene vi er servert fra toppolitikere og ansvarlig direktør for å flytte på vikingskipene. Jeg likte Karl Eriks Harr forslag om å bygge kopier av vikingskipene:”Hva med å la de største, vakre vikingskipene våre hvile i fred i Arnebergs museum og heller tenke seg et fullt utviklet vikingmuseum ved Sørenga etter dansk mønster – uten alle blokkene mot sjøen? Det ville sette oss på det historiske verdenskart. Det koster mindre å bygge kopier av skipene enn det koster å flytte dem.” http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/article3543567.ece

Nå får vi også rapporter om kulturbygninger som forvitrer og inventarer som er stuet bort av mangel på vedlikehold.

Folkemuseet har nedpakket svære mengder bykulturhistoriske inventarer som vi ikke får se fordi de ikke har råd til å holde gjenstandene i orden, nettopp som Tommy Sørbø skriver. Gamle trehus ligger som tømmerhauger på folkenuseets grunn fordi man ikke har kapasitet til å sette dem opp.

Vi får høre at i Munchmuseet er bildene i magasinet i så dårlig forfatning at malingen vil flasse av hvis bildene blir flyttet til nytt museum i sentrum av byen uten å bli restaurert først.

Var det forresten ikke sånn da de berømte Munch-bildene ble stjålet for noen år siden, at en leder ved Munchmuseet forsvarte de utilstrekkelige sikringstiltakene med at det ikke var så farlig, for man hadde jo så gode kopier, og det var da ikke sånn grunn til medieoppstyr, det var tross alt bare et bilde det dreide seg om og ikke personer som var drept. Sant nok, men det var det med å ta ansvaret for å forvalte gjenstandene, da.

Boka til Tommy Sørbø kjøpte jeg på Mammut-salget i går. Anbefales!